Levende Viden

Indholdsoversigt årgang 7-8, 2019-2021

Levende Viden nr 7, 2019

Flemming Just: Tre generationer Dannebrogmænd.

Henrik Lundtofte: Sundbo, Lenin og revolutionen.

Lars Schreiber Pedersen: Heinrich Himmler og oldtidsvanterne fra Hviding.

Jan Zahle: Strøm og hvirvler - Om arkitekt Axel Hansens 3300 år gamle inspiration til udsmykning af Stormflodssøjlen i Ribe.
Rettelse: I billedteksten til fig. 13 på side 63 er desværre oplyst et forkert navn. I stedet for Bjarne Toft skulle der rettelig have stået Leif Toft Hansen.

Mikkel Kirkedahl Nielsen: ”Mit forgæves Forsøg paa at sætte Moder et Minde” - Jacob A. Riis og glasmalerierne i Ribe Domkirke.

Mogens Rostgaard Nissen: Den skydegale grænsegendarm.

Søren Werther Kjær Rasmussen: Fovrfeld Gravlund - Mindestedet og skæbnerne.

Louise Hauberg Lindgaard: "Din onde ånd og slemme djævel, hvad gør du i det uskyldige barn?" - Børnenes rolle i de danske hekseprocesser.

Søren Mulvad: Ribes mestermand og hans svende - Nødvendige embedsmænd i det gamle Ribe, del 2: Rakkeren

 

Levende Viden nr 8, 2021

Henrik Lundtofte: Frihedskampen er ikke endt endnu
Hvad ville kommunisterne lige efter krigen? Planlagde de et kup eller ville de bidrage til demokratiet. En tale holdt i Esbjerg giver nogle svar 5. juni 1945

Søren Byskov: I Bramming valgte de jævnstrøm
Hvorfor valgte bramingenserne og byens driftigste mænd at bygge deres eget elværk fremfor at koble sig på elværker, der fandtes i forvejen? Og var det et klogt valg?

Christen Bonde: Modernisme i det vilde vest
Hvorfor blev en ambitiøs udstilling af bygge- og boligkunst etableret i 1933 i så fjern en by som Esbjerg i 1933? Og hvad kunne man opleve på udstillingen?

Mikkel Kirkedahl Nielsen: Jacob A. Riis og velgørenheden
Undertitlen ”Historien om tre frimærker og en børnehave” siger det meste, men der kan tilføjes, at Jacob A. Riis’ evne til at samle penge ind rakte ud over hans død i både USA og Ribe.

Ida Kjær Larsen & Søren Werther Kjær Rasmussen: De knap så uønskede
3000 flygtninge fra en række allierede lande fra Baltikum, over Frankrig til Sydamerika strandede i Esbjerg og boede fra 1946-48 i en lejr på Esbjerg Flyveplads. Hvem var de og hvordan formede deres lejrliv sig?

Søren Werther Kjær Rasmussen: Tanker, tilværelse og samliv hos de tyske flygtninge
I forbindelse med sin undersøgelse af flygtningelejrene på Esbjerg Flyveplads har forfatteren fundet en stor mængde breve fra flygtninge, breve som aldrig nåede deres modtager men blev beslaglagt af lejrens censur.

Steen Thrane Frydenlund Jensen: Grænsen, der forsvandt
I forbindelse med Genforeningen blev én grænse nedlagt og en anden oprettet. Den grænse, der blev nedlagt, var markeret over 50 grænsesten. Hvor blev det af da grænsen blev forsvandt? Forfatteren er gået på jagt.