af Anne-Sofie Lundtofte

100.000 fotos af, og masser af viden om, arkæologiske fund gøres tilgængelige for offentligheden. Hvad der skulle dække forskernes behov er endt som en guldgrube for ganske almindelige mennesker, når Sydvestjyske Museer giver offentligheden adgang til sin database over arkæologiske fund.

Når Sydvestjyske Museer tirsdag den 15. oktober åbner sin forskningsdatabase for alle på nettet, markerer det en milepæl i museets arbejde med at digitalisere sine omfattende samlinger.
Museets overinspektør for Arkæologi & Samling, Morten Søvsø, er glad for, at milepælen handler om at give offentligheden adgang:

”Det har aldrig været meningen med en museumssamling, at den skulle være en hemmelighed. Sydvestjyske Museers samlinger tilhører alle, så det har været vigtigt for os at give alle adgang”, fortæller Morten Søvsø.

Oprindeligt udviklet til forskere
Sydvestjyske Museers samling on-line - i daglig tale og med et glimt i øjet SOL-systemet, står på skuldrene af et arbejde, som begyndte allerede i 1980’erne.
Det, der dengang hed Den Antikvariske Samling i Ribe, lavede omfattede udgravninger i Ribe, og fundene væltede frem.
Hvis de mange, mange fund på nogen måde skulle kunne komme nogen som helst til gavn, var det bydende nødvendigt at registrere dem minutiøst og meget gerne digitalt, så forskerne for alvor kunne dykke ned materialet og analysere det på tværs.

”Vores databases omfattende søgemuligheder, gør det let for os og vores forskerkollegaer at finde ud af fx hvor mange glasperler af en bestemt type, der er fundet et bestemt sted, og hvad, der er fundet sammen med dem. Den grundige digitale registrering gør, at vi kan stille alle mulige spørgsmål til materialet”.

Det skal føles som at bade i Joakim von Ands pengetank
Men én ting er registrering med beskrivende tekst og konsekvent kategorisering, som forskere er glade for, noget andet er registrering med fotos.
Siden 2017 har Sydvestjyske Museer registreret nye fund med fotografier i topkvalitet, og det er også lykkedes at gennemgå og fotografere mange gamle sager.

”Og det er her, det for alvor bliver sjovt for almindelige mennesker”, fortæller en tydeligt begejstret Morten Søvsø,
”Nu kan vi invitere folk indenfor i Joakim von Ands pengetank. Billederne gør, at man simpelthen kan tage bad i de mange spændende genstande uden at have særlige forudsætninger. ”

Teamet bag SOL har gjort sig umage for at få en færdig version klar i midten af oktober, så de, der holder efterårsferie, har god tid til at fordybe sig og måske dele deres fund og søgninger på de sociale medier - for det kan man nemlig også.

FAKTA

Link til SOL
Den omfattende database kan findes på linket http://sol.sydvestjyskemuseer.dk/

Rettigheder
Materialet i SOL er tilgængeliggjort under Creative Commons licensen CC-BY-SA 4.0, hvilket betyder, at man frit må dele, kopiere, redigere og distribuere materialet, så længe materialet krediteres.

Sådan fungerer SOL
SOL er koblet til den bagvedliggende database, SJM SYS, og opdateres således løbende. Siden har to søgeniveauer: På startsiden er der ét søgefelt, Simpel søgning, som kigger ned i forskellige felter i den bagvedliggende database. Trykker man på Udvidet søgning kommer man til det næste niveau, hvor man kan udføre også meget specialiserede søgninger efter både enkelte genstandstyper, specifikke udgravninger og med eller uden geografiske og kronologiske søgefiltre.
Siden rummer forskellige aktive links, som intuitivt tilbyder andre søgemuligheder og således forsøger at vise flere veje ind i det bagvedliggende skatkammer af billeder og velordnede metadata. Og det er muligt at dele søgeresultaterne på sociale medier også.


Billedet øverst
Skriver man ”Perle” i søgefeltet på forsiden af Sydvestjyske Museers on-line database over arkæologiske fund, får man adgang til intet mindre end 7451registreringer af mange af dem med billeder i topkvalitet af de mange perler, der er registreret i museets genstandsdatabase.

 

Morten Søvsø
  1. Overinspektør, Ark. & Saml.
  2. Cand.mag. Middelalderark.
  3. 51 68 41 08
  4. mosvs@sydvestjyskemuseer.dk