De fleste esbjergensere ved, at Fovrfeld Gravlund rummer gravene af ofre for anden verdenskrig. Mange ved, at der ligger mange allierede flyvere begravet derude, og at Gravlunden mindes modstandsfolk og søfolk fra Esbjerg i allieret tjeneste. Men er man også opmærksom på de polske agenter, de russiske krigsfanger og de mange tyske flygtninge? Gravlunden er ramme om over 1.500 skæbner fra 2. verdenskrig fra hele kloden.

Sydvestjyske Museer og Esbjerg Kommune er gået sammen om at sætte spot på Fovrfeld Gravlund og få fortællingerne ud. 
 
- Her på arkivet har vi jo længe kendt nogle af historierne, 
siger leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden, Henrik Lundtofte 
- men først da vi for et par år siden begyndte at se mere grundigt på historierne i Gravlunden, gik det op for os, hvor utrolig mange forskellige skæbner, der knytter sig til stedet. 
- Der er mennesker i alle aldre og fra snart sagt alle verdenshjørner begravet i Gravlunden som følge af 2. verdenskrig. Og de begravede er ikke bare enkeltpersoner, men bærer også på større historier om fx den allierede bombeoffensiv eller om minerydningen på vestkysten lige efter krigen.
 
Nu har Historisk Samling fra Besættelsestiden ved Sydvestjyske Museer sammen med Esbjerg Kommune og kirkegården lavet en lille udstilling i kapellet. De udnytter også, at mange mennesker har en smartphone, så de kan fortælle historien ved graven på kirkegården uden at skæmme området med skilte. 
 
Det er den unge historiker Søren Werther Kjær Rasmussen, som har lavet store dele af formidlingen 
 
- Det er historier som dem, vi finder derude der viser os, at krig er det samme som katastrofe. Krigen har ofre og i gravlunden får vi navn og alder på nogle af dem, de kommer tæt på. Deres historier skal fortælles, og det gør vi nu.
 

FAKTA

Formidlingen
Fra 3. oktober 2020 rummer kapellet i Fovrfeld Gravlund en lille udstilling om 2. Verdenskrigsgravene. 
Ude på kirkegården kan man gå på opdagelse blandt 2. Verdenskrigsgravene og finde de 16 grave og monumenter, der er markeret med en QR-kode, som nemt kan scannes med en smart-phone. Koden fører frem til en lille tekstet lydfil, der fortæller om det menneske, der ligger begravet her. Lydfilerne er på dansk, tysk og engelsk.
 
Samarbejdet bag
Udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem Esbjerg Kommunale Kirkegårde og Historisk Samling fra Besættelsestiden ved Sydvestjyske Museer. 
 
Mere viden
Søren Werther Kjær Rasmussen er den første, der er gået i dybden med historien om Gravlunden i artiklen ”Fovrfeld Gravlund – mindestedet og skæbnerne.” Artiklen kan læses i Sydvestjyske Museers årbog Levende Viden nr. 8 2019.

Billedet øverst:
Nedsænkning af hagekorssvøbt kiste.
Foto: Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske Museer.