Der hører gode historier til under juletræet, og Sydvestjyske Museer er igen leveringsdygtige i syv af slagsen, for museet har netop sendt dette års Levende Viden på gaden.

Findes der noget hyggeligere end en dyb lænestol, et tæppe og en god bog? Gerne en bog man bliver klogere af men ikke en med lange sætninger og knudret sprog. Gerne en bog med historier, der forbinder det lokale med verden, men ikke så langt væk fra det kendte, at det bliver abstrakt.

”Det er sådan en bog vi stræber efter at lave hvert år. Vores årsskrift Levende Viden skal i korte, velformulerede historier fortælle læserne noget nyt om Ribes, Brammings, Fanøs og Esbjergs historie og vise, hvordan vores område er en del af – og har spillet ind i Danmarks historie”, siger museumsinspektør Mikkel Kirkedahl, der som redaktør har sørget for at få alle ender til at mødes, og bogen til at udkomme i tide inden jul.

”Det er både museets egne folk og folk udefra, som har skrevet dette års artikler, og vi har gjort os umage med finde en masse billeder frem til at krydre teksterne med.”

Arbejdet med årbogen begynder allerede i januar, hvor redaktionsgruppen skriver til forfattere nær og fjern for at bede om bidrag.

”Det er altid sjovt at se, hvilke historier vi får ind hvert år”, fortæller Mikkel Kirkedahl, der i den sammenhæng særligt nævner artiklen om Brammings borgere, der skulle vælge mellem jævn- og vekselstrøm tilbage i 1918:

”Det viste sig at være en temmelig stor diskussion i samtiden og det er spændende at se, hvordan Brammings driftige mænd diskuterer for og imod på nøjagtig samme måde som i flere andre dele af landet”

De glemte breve
Årets scoop har med besættelsestiden at gøre, for artiklen "Tanker, tilværelse og samliv hos de tyske flygtninge" baserer sig på en pakke breve fra tyske flygtninge i Esbjergs flygtningelejre, der lå på det gamle flyvepladsområde.
Brevene nåede aldrig deres modtager men blev i stedet beslaglagt af lejrenes censur og gemt i en pakke i Esbjerg Flygtningelejres arkiv.

De dukkede op igen da historiker Søren Werther Kjær Rasmussen fra Historisk Samling fra Besættelsestiden begyndte at grave i lejrenes historie. Han brugte dem til at skrive en artikel til Levende Viden og har på den måde sat fokus på et meget spændende arkivmateriale.

En transport med tyske flygtninge, som skulle indkvarteres på flyvepladsen. Fra artiklen "Tanker, tilværelse og samliv hos de tyske flygtninge".
Foto: Historisk Samling fra Besættelsestiden

 

Levende Viden 2021 er den ottende årbog i rækken.
Indholdsfortegnelsen for de øvrige syv kan ses under punktet Viden og Forskning.

Levende Viden nr. 8 koster 99,- for 120s. og kan købes i museumsbutikkerne i Sortebrødregade 1 og Odins Plads 1 i Ribe og i Torvegade 45 samt hos visse boghandlere.
Man kan også skrive til museum(a)sydvestjyskemuseer.dk, så sender museet bogen sammen med en faktura som inkluderer porto.