Fremover vil man kunne opleve mange af Sydvestjyske Museers medarbejdere i små film om lokal arkæologi og historie på både Facebook og YouTube.
Film-projektet har været planlagt i nogen tid, inden corona-epidemien lukkede Sydvestjyske Museers udstillingssteder. Det har nemlig længe været et ønske hos museet at nå ud til mange flere med spændende fortællinger fra hele Esbjerg Kommune gennem film:
- Sydvestjyske Museer har en rigtig velfungerende Facebook-side, hvor vi løbende deler vores viden. Det har vi gjort på skrift og med billeder indtil nu, men vi har længe gået og talt om, at det ville være oplagt at tage fat på at lave egentlige film. Vi har både billeder og genstande, og allervigtigst: Vi har nogle knalddygtige kollegaer, der allesammen har noget , de brænder for, fortæller kommunikationsansvarlig Anne-Sofie Lundtofte, der fortsætter:
- Facebook er et godt medie til den hurtige kommunikation, så vi lægger vores videoer ud dér, men vi uploader også enten samme version eller en længere udgave til Sydvestjyske Museers YouTube-kanal. Så er filmene også til at finde om et halvt år.
Museumsinspektør med film-kompetencer
Det er museumsinspektør Mikkel Kirkedahl, der står bag kameraet, og han glæder sig til at bruge flere facetter af sin uddannelse.
- Jeg er uddannet historiker, men jeg har også læst Film og TV på Aarhus Universitet. Derfor synes jeg, det er rigtig sjovt at få lov til at bruge lige præcis film-mediet til at få mine kollegaers enorme viden endnu længere ud, end den kommer gennem udstillinger, foredrag og bøger.
Mikkel Kirkedahls første optagelser har været med Henrik Lundtofte fra Historisk Samling fra Besættelsestiden, for i 2020 kan Danmark markere både 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen. Derfor er det oplagt at lave film om Esbjergs historie under Anden Verdenskrig, og der ligger allerede en færdig film på YouTube, som på knap 10 minutter beskriver fejlbombningen af Frodesgade i Esbjerg i 1939.
- Vi har også lige færdiggjort en film om 9. april 1940 i Esbjerg, som bliver offentliggjort sent onsdag aften, så den er klar torsdag. Men derudover har vi lavet optagelser om Første Verdenskrigs krigsflygtningelejr i Ribe, ligesom der også er film om Fanø, Dronning Dagmar og om en arkæologisk udgravning af en urne på vej, fortæller Mikkel Kirkedahl. Han håber, at Sydvestjyske Museer kan lægge en film om ugen på Facebook og YouTube, mens Corona-karantænen står på.
Filmene offentliggøres to steder:
på Facebook www.facebook.com/Sydvestjyskemuseer/
på YouTube www.youtube.com/SydvestjyskeMuseer
Planlagte og allerede offentliggjorte film:
- Bombningen af Esbjerg 4. september 1939 med leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden Henrik Lundtofte
- 9. april 1940 i Esbjerg med leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden Henrik Lundtofte
- Dronning Dagmar med museumsinspektør Mikkel Kirkedahl Nielsen
- Riber Ret med historiker Louise Lindgaard
- Udgravning af en urne med museumsinspektør Sarah Qvistgaard
- Krigsfangelejren i Ribe med museumsinspektør Mikkel Kirkedahl Nielsen
- Fanøhistorie med museumsinspektør Anders Kilgast