For anden gang på blot tre år har en metaldetektor afsløret en guldmønt fra den arabiske del af verden i området omkring Ribe.

Detektorførerne ved aldrig, hvad der kommer ud af næste sving med detektorhovedet, og detektorens forjættende ”beep” afslører som regel kun søm, kapsler, koks, blik eller sølvpapir. En gang imellem er det et mere almindeligt fund fra jernalder eller senere, der giver udslag. Men en sjælden gang er det guld, der glimter i solen.

Det var dét, der skete, da museumsinspektør Claus Feveile fra Sydvestjyske Museer for nylig afsøgte en mark ved Vesterbæk i Roager sogn, syd for Ribe. Detektoren gav udslag, og det stod hurtigt klart for den erfarne arkæolog, at han havde fundet noget særligt:

- Jeg kunne hurtigt se, at jeg stod med en arabisk guldmønt, en såkaldt dinar, som nogen har lavet om til et smykke ved at montere små beslag til en nål og en øsken på den ene side, fortæller en glad Claus Feveile.

Kaliffens mønt
Mønten er et lille kunstværk i sig selv. Begge sider er helt dækket af kufiske skrifttegn, en særlig arabisk, let forsimplet skrift, der egner sig til små mønter.

- Heldigvis har vi gode kollegaer på Nationalmuseet, som kan hjælpe med at oversætte den slags, for så langt rækker mine evner ikke, griner Claus Feveile, som har hentet hjælp til tydningen hos Salwa Yasmina Amzourou fra Den Kgl. Mønt- og Medaljesamling.

Teksten er religiøs på den ene side og nævner en række navne på den anden. Der står ikke, hvem der har præget mønten eller hvor det er sket, men eksperterne regner den for at være præget på et tidspunkt mellem 1184 og 1199 under kaliffen Abu Yusuf Ya’qub, der var den øverste leder af et område, der omfattede dele af Nordafrika (især Tunesien og Marokko) samt den sydlige del af Spanien.

Pilgrimmens souvenir
Det er næppe en, der har kunnet læse kufisk, som har lavet mønten om til en broche, fortæller Claus Feveile

- Smykket tager slet ikke hensyn til skriftens retning. Mønten er faktisk drejet, så teksten næsten står på hovedet, og kvadratet bliver til en rhombe, der står på den ene spids. Heroppe nordpå ændrer teksten altså funktion fra noget meningsgivende til smuk ornamentik.

Claus Feveile forestiller sig, at mønten er taget med til Danmark som souvenir af en pilgrim, der har besøgt apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien, men som han siger

- Vi kommer aldrig til at kende den egentlige historie bag møntens eller smykkets rejse fra Nordafrika/Spanien til Vesterbæk, så værsgo: Sæt fantasien i sving!


FAKTA

I 2018 fandtes en lignende guldmønt ved Gørding, ca. 25 km fra Vesterbæk. Den var præget i den nordlige, kristne del af Spanien under Kong Alfonso VIII (i året 1180). Læs om den på Sydvestjyske Museers arkæologiblog ).

I forbindelse med udforskningen af jernalderlandsbyer fra yngre romersk og ældre germansk jernalder (3-500 årene e. Kr.) afsøger Sydvestjyske Museer med metaldetektor, en række lokaliteter rundt omkring i Esbjerg Kommune, hvor vi ud fra forskellige oplysninger ved, at der har ligget en landsby fra perioden. Formået er at undersøge om nogle landsbyer var mere rige på metalfund, (smykker/mønter) end andre.
Ofte sker det, at vi også gør fund fra andre perioder. Et sted der var godt at bo og hvor der var veldrænede marker samt gode enge, har naturligvis tiltrukket mennesker til alle tider.

Typen er tale om en såkaldt dobbelt-dinar, der med de påloddede dele vejer ca. 5,5 gram og måler 28 mm i diameter.

 

Claus Feveile
  1. Museumsinspektør
  2. Cand.mag. Forhistorisk ark.
  3. 51 68 40 89
  4. clf@sydvestjyskemuseer.dk