Efter flere års gennemgribende restaurering af de fredede bygninger i den unikke og kulturhistoriske karré Quedens Gaard i Ribe bliver resultatet nu anerkendt med en fornem præmiering fra Esbjerg Kommunes Byfond.

Formålet med restaureringen af Sortebrødregade 1-3 og Overdammen 10, som ejes af Sydvestjyske Museer, har været at bevare de fredede og bevaringsværdige bygninger for eftertiden og skabe rammerne for nye museer i Ribe by - museer, hvor bygningsarven i sig udgør museumsgenstande.

Sydvestjyske Museers direktør, Flemming Just har gennem flere år søgt og opnået fondsbevillinger i millionklassen netop til restaurering af den unikke karré og til realisering af de to nye museer: Jacob A. Riis Museum indrettet i den kendte socialreformators og emigrants barndomshjem, samt HEX! Museum of Witch Hunt, der har til huse i bl.a. Ebbe Mogensens renæssancehus fra 1583. Indretningen til museer er foregået i respekt for bygningernes fredningsværdier.

Flemming Just udtaler om præmieringen fra Esbjerg kommunes byfond:
- Det har været et meget omfattende og også dyrt restaureringsarbejde, for bygningerne var rent ud sagt meget forsømte indtil for to-tre år siden. Det har også været udfordrende at etablere museer i de gamle bygninger, men gæsternes tilbagemeldinger på museerne og bygningerne er særdeles positive, så det har været anstrengelserne værd.
- Det har ikke kunnet lade sig gøre uden en fantastisk fondsstøtte. Nu er den unikke karré kommet til ære og værdighed, og vi er derfor meget glade for, at byfonden har valgt at præmiere karréen.

Både inde og ude

Den store restaureringsopgave er udført over tre år under ledelse af Jørgen Overbys Tegnestue og med René Weiland som hovedentreprenør. Resultatet, der rummer både indvendig og udvendig total restaurering kan nydes både af museernes gæster, af byens gæster og ripensere, der kan opleve de istandsatte facader og fine historiske bygningstraditioner, restaureret i respekt for bygningernes sjæl og detaljen.

I gårdrummet er der frit udsyn til Rosenhaven og gårdens restaurerede bindingsværk. Sammen med de nye smukt genskabte smedejernstrapper, der leder op til havestuen med farvestrålende glasmosaikker, skaber de en særdeles smuk helhed.

Ønskes yderligere oplysninger kontakt da Flemming Just på tlf. 2935 8512 eller Jørgen Overby på tlf. 2028 0886.

Billedet ovenfor:
Formand for Esbjerg Kommunes Byfond, Helene Plett (nedenfor trappen), sammen med de stolte modtagere af præmien for vellykket restaurering. Fra oven Jørgen Overby og Rasmus Riedel (Jørgen Overbys tegnestue), Rene Weiland (Knud Weiland Aps) og Flemming Just (Sydvestjyske Museer).