Arkivet Historisk Samling fra Besættelsestiden

HSB er placeret på Esbjerg Museum få hundrede meter fra banegården i Esbjergs Centrum.

HSB's arkiv omfatter et bredt materiale fra og om modstandsbevægelsen – fra illegale blade over Frihedsrådets proklamationer til beretninger fra modstandsfolk landet over.

Desuden omfatter arkivet fx britisk propaganda, rapporter og skrivelser fra danske myndigheder, materiale fra de politiske partier, tysk og dansk-nazistisk propaganda, kopier af sager fra retsopgøret samt forsknings- og personarkiver.

Adresse og åbningstider

Torvegade 45, 6700 Esbjerg
tlf. 76 16 39 95

Arkivet har åbent tirsdag og onsdag kl. 10-16

Foredrag foråret 2015

"Sabotagen i Sydvestjylland"
Arkivleder Henrik Lundtofte, SJM/HSB
Onsdag d. 25/2 kl. 19.30
Esbjerg Museum, indgang via Nørregade 25

"Modstand i kulissen"
Cand. mag. Mona Jensen, SJM/HSB
Onsdag d. 18/3 kl. 19.30
Esbjerg Museum, indgang via Nørregade 25

Arkiv, arkivregistrant og arkivadgang

HSB's kerne er en fremragende bestand af illegale blade, flyveblade, bøger, sange mm. - illegalt materiale fra alle hjørner af det besatte Danmark. Desuden rummer arkivet beretninger fra modstandsfolk, tysk og nazistisk materiale, personarkiver samt forskningsarkiver fra anerkendte historikere.

Hent arkivregistranten (PDF <1MB)

Hent småtryksregistranten (PDF <1MB)

Til dele af Historisk Samling fra Besættelsestidens samlinger af arkivmateriale, skal der søges om arkivadgang.

Hent ansøgningsskemaet (PDF <1MB), udfyld det og send det til HSB

Illegale blade - digitalt

Find "Frit Danmark" og "De frie Danske" i fuld længde sammen med en række forslag til anvendelse af illegalt materiale fra HSBs samling i undervisningen på www.illegalpresse.dk

Besøg Sydvestjyske Museers Facebookside