af Anne-Sofie Lundtofte

Når konferencen og prisuddelingen The Best in Heritage (Bedst i Kulturarv) afvikles i Dubrovnik, Kroatien, d. 28.–30. september i år, sker det med deltagelse af Sydvestjyske Museer. En bedømmelseskomite har gennemgået samtlige vindere af museumspriser i verden i 2016 og udvalgt de absolut bedste prisvindende projekter, som derefter er blevet inviteret til at præsentere ved denne begivenhed – og samtidigt kandidere til prisen som det mest betydende projekt.

Sydvestjyske Museer er dermed særligt håndplukket til at præsentere projektet ”Augmenting the Historic City: Trade and Merchant’s Life in Ribe” (Udvid den historiske by: Handel og købmandsliv i Ribe). Det er en såkaldt applikation til mobiltelefoner og handler om Ribes handelsmæssige fortid. I 2016 vandt den guld i USA ved den amerikanske museumsorganisations prisuddeling inden for ny teknologi og formidling til museer.

Det er museumsinspektør Mikkel Kirkedahl Nielsen, som har udviklet applikationen i forbindelse med sit ph.d.-projekt ved Aalborg Universitet om museers brug af audio-visuelle medier. Den er blevet til i samarbejde med Esbjerg-virksomheden Intertisement ApS, som har specialiseret sig i udviklingen af Augmented Reality-applikationer.

- Med den nye teknologi vil det være muligt at få levendegjort byen på en telefon eller tablet, når man går inde i en udstilling, fortæller Mikkel Kirkedahl Neilsen. - Når man passerer forskellige punkter, aktiveres interaktive 3d-modeller med lyd og video i hænderne på brugeren.

Museumsdirektør Flemming Just er stolt af nomineringen:

– Der er udvalgt kun 14 projekter fra hele verden inden for en lang række kategorier, så det er temmelig flot, at Mikkel er blevet udvalgt sammen med projekter fra nogle af verdens største museer.


The Best in Heritage er organiseret af European Heritage Association og støttes bl.a. af Europa Nostra og den internationale museumsorganisation ICOM. Læs mere: www.thebestinheritage.com