af Anne-Sofie Lundtofte

Sydvestjyske Museer har fået over 6 mio. kr. til heksemuseum fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Det er en julegave af de helt store, som Sydvestjyske Museer lige har modtaget. Seks millioner kroner har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond netop bevilget til at skabe et heksemuseum i Ribe.

Museet skal placeres i et gammelt renæssancehus fra 1580’erne. Det er en del af det bygningskompleks, som Sydvestjyske Museer ejer i midten af Ribe. Der er lavet en samlet masterplan for hele karréen, som omfatter Quedens Gaard med fire længer og rosenhave, Jacob A. Riis’ barndomshjem i Sortebrødregade 3 samt det kommende heksemuseum, som skal være i Sortebrødregade 5.

-          Heksemuseet skal ikke blot fortælle den lokale heksehistorie, selv om den ellers er barsk nok, siger museumsdirektør Flemming Just. - Ambitionen er at skabe et europæisk museum, fordi hekse- og trolddomsforfølgelser var så udbredt i mange lande i 15- og 1600-tallet. Hermed vil de mange udenlandske gæster i byen også få en endnu mere perspektivrig oplevelse.

Det er den fjerde fondsbevilling, som Sydvestjyske Museer har modtaget til heksemuseet. I alt er der nu kommet 8,5 mio. ind. – Samlet skal vi bruge ca. 10 mio. plus moms, så det ser fornuftigt ud, siger en meget glad Flemming Just, direktør for Sydvestjyske Museer.

-          Nogle af midlerne er givet under forudsætning af, at alle dele gennemføres, dvs. både selve Quedens Gaard, Jacob A. Riis-museet og heksemuseet. Så det arbejder vi naturligvis på sideløbende, men det er svært at sætte en endelig dato på. Men jeg må sige, at bevillingen fra Louis-Hansens Fond luner gevaldigt og giver en tro på, at det nok skal lykkes, udtaler Flemming Just.

Flemming Just
  1. Direktør
  2. Dr.phil., Adj. professor
  3. 29 35 85 12
  4. fju@sydvestjyskemuseer.dk