Fortidsmindedag 30. april

Tag med på en gratis tur til et af Esbjergs fineste fredede fortidsminder. Tilmelding ikke nødvendig.

oplev "kongens høj" ved skads kirke
v/ overinspektør Morten Søvsø
Tid: kl. 14.00-15.30

Mødested: P-pladsen ved Skads Kirke, Skads Byvej 46, 6705 Esbjerg Ø

Det er ikke tilfældigt at vejen bag Skads kirke hedder Kongehøjvej, for dér i det grønne område ligger en af Esbjerg kommunes fineste gravhøje, som på grund af sin størrelse i folkemunde er blevet udnævnt til mindst at rumme en kongegrav.

Det gør den næppe, men den rummer rester af vores historie og sammen med de fire andre høje i området kan den fortælle om stenaldermenneskets og bronzealdermenneskets syn på livet efter døden.
Det indebar blandt andet at give den døde gravgaver med på den sidste rejse, og derfor har museet fundet både en dolk, en armring i bronze og en guldfingerring i højene.

Gravhøjene er stadig synlige i landskabet, men under jorden har Sydvestjyske Museer gennem flere udgravninger afdækket et rigt liv på egnen.
Museet har fundet masser af spor efter f.eks. en landsby og de arkæologiske fund dækker fra potteskår til fine, hele kar.

Søndag d. 30. april inviterer Sydvestjyske Museer alle med på tur tilbage til oldtiden i Skads, hvor overinspektør Morten Søvsø vil fortælle den fascinerende historie, lige dér hvor den fandt sted.  

Slots- og Kulturstyrelsen og de lokale museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark, som afholdes 30. april 2017.
Enhedschef for Fortidsminder hos Slots- og Kulturstyrelsen, Dorte Veien, siger: ”Formålet med Fortidsmindedagen er at give alle danskere mulighed for at opleve de mange spændende og seværdige fortidsminder, vi har at byde på i Danmark både i byerne, i landskabet og i vores skove. Når folk ved, hvor fortidsminderne er, og kender historierne bag, har de forhåbentlig også lyst til at være med til at passe på dem sammen med museerne og Slots- og Kulturstyrelsen.” 

Morten Søvsø
  1. Leder af Arkæologienheden
  2. Cand.mag. Middelalderark.
  3. 51 68 41 08
  4. mosvs@sydvestjyskemuseer.dk