af Flemming Just

Besættelsestiden er en af hovedsatsningerne på Esbjerg Museum. Det begyndte med fusionen med Historisk Samling fra Besættelsestiden (HSB), der er en anerkendt arkiv- og forskningsinstitution. Siden er der kommet en meget rost udstilling om modstandsbevægelsen, og nu tages et stort skridt i form af en permanent udstilling/historisk værksted på to etager.

Det sker gennem et meget tæt samarbejde med skoletjenesten i Esbjerg Kommune, MYRTHUE - Natur, Kultur & Læring, som Jens Futtrup står i spidsen for.

- HSB, museet og Myrthue har i et stykke tid arbejdet på, hvordan der kan skabes en helt ny form for samarbejde mellem museum og skolevæsen, siger arkivleder Henrik Lundtofte.
– Myrthue har siden 1980’erne haft en besættelsessamling under Spangsbjergskolen. Den er meget populær blandt skoleklasser. De gode ideer derfra flytter vi ind på museet og udbygger med både en ny udstilling og nye digitale formidlingsformer.

Jens Futtrup fortæller, at MYRTHUE arbejder meget med historiske værksteder, hvor børn skal opleve historien i praksis.
- De er f.eks. i køkkenet i et hus i 1943, hvor der lugter af brunkål og tørv. Nogle af dem sidder oppe under taget og skriver og duplikerer et modstandsblad. Pludselig lyder sirenen, og alle skal løbe ned i beskyttelsesrummet. Med Esbjerg Museums centrale beliggenhed og gode fælles kræfter kan vi skabe et meget spændende tilbud til folkeskolerne, som passer rigtig godt til de ambitioner Esbjerg Kommune har for læring.

Initiativtagerne har nu sammen med en københavnsk udstillingsarkitekt udarbejdet et samlet prospekt, der fortæller om ideerne.

Museumsdirektør Flemming Just er derfor gået i gang med at søge en række fonde om de godt 5 mio., som alle planerne til sammen koster.
- Vi har et helt unikt samarbejde mellem museum og skoletjeneste. Når vi har det hele på plads, vil museet om formiddagen kun være åbent for skoleklasser og daginstitutioner, mens museumsgæster kan komme om eftermiddagen og i weekenderne.
Vi lægger forskellige lag ind i formidlingen, så såvel børn som voksne besøgende får en god oplevelse.

Mere information:

Arkivleder Henrik Lundtofte, 7616 3995
Leder af MYRTHUE – Natur, Kultur & Læring, Jens Futtrup, tlf. 2724 1373
Museumsdirektør Flemming Just, tlf. 2935 8512

Find det samlede prospekt under Aktuelle projekter - Besættelsestid på Esbjerg Museum

Flemming Just
  1. Direktør