For et par måneder siden ringede Michael Blæsbjerg fra Hunderup til museumsdirektør Flemming Just, Sydvestjyske Museer. – Er du klar over, at en kisteplade, som en gang blev stjålet fra Esbjerg Museum, nu er til salg på Lauritz.com?

Auktionshuset blev straks kontaktet og stoppede salget, og ugen efter var den ovale kisteplade tilbage på museet.

Der er tale om en kisteplade fra Johanne Madsdatter Bundesens kiste. Hun døde i 1773 og havde været gift med amtsforvalter og herremand Jørgen Bruun på Krogsgård ved Tjæreborg.

Indtil en ombygning for godt 100 år siden var kiste og kisteplade i Skads Kirke. Senere kom pladen til Esbjerg Museum, hvorfra den blev stjålet i 1977.

Daværende museumsinspektør Peter Dragsbo, som nu bor på Langeland, husker godt tyveriet.
- Kistepladen hang på væggen med fire skruer. Et par af dem var tilsyneladende løsnet tidligere, så tyven hurtigt kunne fjerne de to sidste, medens kustoden ikke lige var til stede.

Kistepladen blev senest solgt på et loppemarked, men museet gør ikke mere ved sagen.
- Vi er blot glade for at have fået kistepladen retur. I øjeblikket er den en tur omkring Konserveringscenter Vest i Ølgod, for den tidligere indehaver havde givet pladen en gang Brasso, og det skal fjernes af fagfolk, slutter Flemming Just.

Flemming Just
  1. Direktør