af Mette Slyngborg

Esbjerg Kommunes Byfond viser i en ny bog, at kampen for bevare og skabe smukke huse og industribygninger har båret frugt.

Esbjerg Byfond blev dannet i 1976 som en reaktion på flere store gadegennembrud og nedrivninger af ældre bygninger.

Borgmester Henning Rasmussen mente med sin baggrund, at der var behov for moderne boliger, og at det skulle være nemt for bilisterne at komme til midtbyen.

’Sanerings-Rasmussen’, som han også blev kaldt – og ikke altid kærligt – fik dog snart modstand.
Formanden for Esbjerg Museum, snedkermester Niels Thomsen, og senere seminarielektor Verner Bruhn og museumsfolkene Aino Kann Rasmussen og Peter Dragsbo var utrættelige i deres kamp for at vise, at den unge by skam rummede mange bevaringsværdier, og det lykkedes efterhånden at få borgmesteren med på tanken.

Historikeren Charlotte Lindhardt giver i bogen Med blik for detaljen. Esbjerg Kommunes Byfond 1976-2016 et spændende indblik i de kampe, der har været.
De mange illustrationer viser også, at kampene har båret frugt.

Det allervigtigste har været, at indstillingen hos politikere, borgere og erhvervsledere har ændret sig.
Vore byer, og ikke mindst Esbjerg, er blevet langt smukkere. Der kræset både for detaljen og for helheden.

Byfonden har spillet en vigtig rolle i den udvikling ved at yde vejledning, give tilskud og ikke mindst ved hvert år at præmiere gode eksempler.
De har vovet at være smagsdommere på den gode måde.

Bogen kan købes blandt andet via Sydvestjyske Museers hjemmeside.

Yderligere information:
Redaktør af bogen, museumsinspektør Mette Slyngborg,
tlf. 5168 4090.

Billederne øverst:

Villaen på Jeppe Aakjærs Alle 6 efter og før den gennemgribende renovering, der førte huset tilbage til sit oprindelige udseende med bla. genetableret indgangsparti og oprindelige småsprossede vinduer.

Før, privatfoto
Efter, foto Poul Madsen for Esbjerg Kommunes Byfond