af Mette Slyngborg

Esbjerg Kommunes Byfond har produceret tre film for at formidle budskabet om, hvorfor bygningsarven er så vigtig at bevare og passe på. Det er nemlig byfondens formål: At støtte god renovering af huse – og præmiere ældre og nyere bygninger i kommunen

Det har byfonden gjort i 40 år – og formidlingen er en vigtig del af byfondens arbejde.

Budskabet blev i 2016 blandt andet delt gennem tre korte film om byfondens forskellige arbejdsområder: Både byfondens egen historie – og byfondens arbejde med detaljens betydning og helheder i form af kulturmiljøer.

Historien
Den første film handler om byfondens start, hvor Esbjerg Museum og andre aktører i byen havde fokus på byens fine historicistiske bygningsarv, som var i fare for at blive nedrevet under 1970’ernes saneringsbølge.

Detaljen

I filmen om detaljen fortælles om hvor vigtig den enkelte detalje er for helheden: Det er vigtigt at renovere ældre huse med de vinduer og bygningsdele, som huset oprindelig var født med – hermed indgår de korrekte og autentiske detaljer i fine helheder, der kan skabe værdi for også det omliggende miljø.
Byfonden giver tilskud til ejere, der ønsker at renovere et hus i respekt for dets tid og oprindelige udtryk.

Helheden

Kommunen rummer mange smukke helheder både i form af landsbyer og bymiljøer, som skaber bevaringsværdige sammenhænge, som giver kvalitet for borgerne.
Disse helheder er vigtige at bevare og passe på – og gennem bl.a. præmieringer er byfonden med til at sætte fokus på helhedens betydning.
Se filmen på YouTube

Filmene varer ca. 9-10 minutter, og det er byfondens bestyrelsesmedlemmer, der fortæller om byfonden og om bevaringsværdig bygningskulturarv i Esbjerg Kommune.

En af Sydvestjyske Museers opgaver er at understøtte arbejdet med - og formidle historien om bevaringsværdige bygninger og helheder, og derfor er museet repræsenteret i bestyrelsen for Esbjerg Kommunes Byfond.

Billederne øverst:

Det nu nedrevne Hotel Spangsbjerg i Esbjerg - fra "Historien"

Detalje fra villa på Jeppe Aakjærs Alle 6 i Esbjerg - fra "Detaljen"

Finnebyen i Esbjerg - fra "Helheden"

Mette Slyngborg
  1. Museumsinspektør