Esbjerg Museum lukkede 1. april i forbindelse med flytning og nedtagning af eksisterende udstillinger. Det skal give plads til opbygning af en meget spændende besættelsesudstilling/historisk værksted på to etager. Nu er den første bevilling kommet i hus til den nye permanente udstilling.

Krogagerfonden har netop bevilget 250.000 kr. til projektet. At det netop blev denne fond, der er kommet med den første donation, er ikke en tilfældighed. Pastor Eilif Krogager var aktiv i modstandskampen ligesom også hans hustru Gorma. I museets særudstilling om modstandsbevægelsen i Sydvestjylland hænger også hans frakke fra krigen.

Den kommende udstilling om besættelsestiden er udviklet af Henrik Lundtofte fra Historisk Samling fra Besættelsestiden i tæt samarbejde med Myrthue, der er Esbjerg Kommunes skoletjeneste.

Netop denne konstellation er helt særegen. Udstillingen er fra bunden tænkt både som et tilbud til grundskolens elever og til det almindelige museumspublikum.
Om formiddagen vil udstillingen fungere som et historisk værksted, hvor børnene kan arbejde praktisk med besættelsestiden. Om eftermiddagen bliver udstillingen åben for publikum.

- Vi har været i Holland og samlet en masse inspiration. Desuden har vi de gode erfaringer fra skoletjenestens besættelsessamling på Spangsbjergskolen. Vi er derfor overbeviste om, at vi kan skabe noget, der virkelig vil fange både børn og voksne, siger Henrik Lundtofte.

Museet er i gang med at søge en lang række andre fonde. Museumsdirektør Flemming Just fortæller, at der yderligere skal findes godt 5 mio. kr. – Vi har et unikt samarbejde med skolevæsnet, og vi kan med det her skabe noget, der virkelig flugter med kommunens mange visioner på læringsområdet.

Flemming Just
  1. Direktør