Julen er en unik formidlingsplatform, og Sydvestjyske Museer har brugt hele december til at fortælle kulturhistorie til et hav af børn på museets formidlingssteder.

På Museet Ribes Vikinger dukkede nissemor op og fortalte om landboliv og kolonitid med afsæt i julens eksotiske duft og smag, mens lærerstuderende fortalte om hverdagen under besættelsen ud fra alle de spændende sager, der var fyldt i Esbjerg Museums kæmpe julekalender.
Og Skoletjenesten på Quedens Gaard oplevede kæmpe succes med sit læringsforløb om Jul i 1800-tallet.

Julen er historiens tid
Julens hyggelige ramme skaber en unik formidlingsplatform, og Sydvestjyske Museer har gennem mange år brugt den til at fortælle kulturhistorier både i Esbjerg og Ribe til børn fra kommunens dagsinstitutioner og skoler.

Som kulturhistorisk museum gælder det nemlig om at gribe de muligheder, der byder sig, og juletidens fokus på traditioner og historie, gør den til et oplagt tidspunkt for et kulturhistorisk museum at komme på banen.
Og det behøver ikke nødvendigvis være med historien om julen – julen kan danne ramme og udgangspunkt, men med afsæt i julen kan der fortælles masser af kulturhistorie, som handler om menneskers liv gennem tiden.

Det er det, der er tanken bag museets formidling i juletiden og med 2015s succes er der lagt op til at en god tradition fortsættes.

Billedet øverst: Elever fra 4. kl. fra Cosmosskolen afd. Boldesager på besøg på Skoletjenesten på Quedens Gaard, der er et partnerskab mellem Sydvestjyske Museer og Myrthue – Natur, Kultur & Læring

Anne-Sofie Lundtofte
  1. Leder af Formidlingsenheden