To af ni Pecha Kucha foredrag i anledning af Forskningens Døgn d. 23. april leveres af Sydvestjyske Museer. Oplev dem på HUSET i Esbjerg centrum kl. 20

Gamle urner og ny teknologi
Arkæolog Bente Grundvad

Nede under Esbjerg Museum har der i ca. 20 år ligget 100 begravelsesurner fra slutningen af den førromerske jernalder (ca. år 0). Urnerne, der blev taget op i præparat, er aldrig blevet undersøgt nærmere før sidste år, da vi tog kontakt til Sydvestjysk Sygehus for at høre, om de ville CT-scanne vores urner. På CT-scanningerne kan man tydeligt se både urne, knogler og gravgaver. Projektet har vist sig, at være helt unikt, da man med sygehusets højtopløselige CT-scanner nu bl.a. er i stand til at lave eksakte rekonstruktioner af urner og gravgaver og printe dem ud i 3D.

”Bunkers – historie, landskab og attraktioner”
Leder af Historieenheden, Lulu Anne Hansen
De ligger spredt i det vestjyske landskab – de tyske bunkers fra 2. Verdenskrig. De skulle, som en del af det gigantiske forsvarsværk Atlantvolden, sikre de tyskbesatte lande omkring Nordsøen mod en allieret invasion. Nu ligger de tilbage som nogle af de eneste fysiske spor efter krigen. Men hvad betyder de i dag? Hvem bruger dem egentligt – og hvordan? Oplægget stiller skarpt på, hvordan synet på bunkerne har ændret sig genne tiden, og hvordan de er gået fra at blive set som skæmmende betonklodser til kulturarv.

Hvad er Pecha Kucha?
Pecha Kucha er en særlig formidlingsform - 20x20. Oplægsholderen har fx 20 slides som vedkommende må må bruge 20 sekunder på at tale om.

Det tvinger oplægsholderen til at holde sig skarpt til emnet og pointerne og bliver en intens oplevelse for tilhørerne.

Besøg Sydvestjyske Museers Facebookside