Når alt ikke er nok

”Jeg flyttede uden noget.”

”Jeg var kaptajn på fodboldlandsholdet i Eritrea.
Vi har mange problemer I Eritrea. Derfor flyttede jeg.
Det var svært at tage noget med, så derfor har jeg ikke nogen ting her, men jeg har mange historier fra min tid som fodboldspiller.
Jeg tror der er mange danskere, som tænker om flygtninge, at de ikke har nogen ting.
Da vi var i vores hjemland, var vi berømte, men det betyder ikke noget her.”

Haile er fra Eritrea, hvor han var kaptajn på fodboldlandsholdet. Han spillede fodboldkampe for Eritrea over hele Afrika og i Europa i over 10 år.
I 2013 søgte Haile sammen med flere holdkammerater politisk asyl gennem FN, fordi der ikke var religions- og ytringsfrihed i Eritrea. Da spillerne stak af, kunne de intet tage med sig. Haile kom derfor uden noget.
Danmark accepterede Haile, holdets træner og to af de andre spilleres ansøgning om asyl. Sverige accepterede de øvrige fire spillere. Ud over et enkelt besøg i 1996 for at spille fodbold i Frederikshavn, kendte Haile ikke Danmark, og han havde aldrig været i Esbjerg.
Nu holder han af at bo I Esbjerg. Det er ikke for stort, men der er mange kirker, og folk er søde og hjælpsomme. Nu hvor hans familie er langt væk værdsætter han det fællesskab, han har fundet i Esbjerg. Han går ofte i kirke og bruger megen tid sammen med folk fra sprogskolen samt andre fra Eritrea. Han har også flere danske venner.

Du kan finde ud af mere om Haile og FNs internationale flygtningekonventioner i udstillingen Pionér – vores historie.

Foto øverst: Esbjerg Fotoklub.

Lulu Anne Hansen
  1. Leder af Historieenheden