Chresten - "Danmarks Chicago"

”Jeg kunne altid være sikker på, at jeg nok skulle få de dollar tilbage, der var mine.”

”Der var noget, jeg altid vil huske og tit tænker på nu efter de mange års forløb, og det var, at man altid kunne stole på de mennesker, man lærte at kende i Amerika.
Da mester lånte 100 dollars af mig, fik jeg ingen kvittering og ligeså på hotellet, når jeg afleverede mine penge til hotelfruen.”

Chresten var født i Opsneum ved Tjæreborg i 1867.
Da han var blevet udlært smed, rejste han til Amerika i 1880’erne.

Chresten var dermed én af de omkring 17 mio. europæere, der søgte til Amerika imellem 1880-1910.

Han havde dog lovet sine forældre at komme hjem efter fem år, og herefter prøvede han lykken i ”Danmarks Chicago” - Esbjerg.
Han købte en ejendom i Esbjerg. Måske for pengene, han havde tjent i Amerika. Chresten købte først Borgergade 15, hvor han byggede smedje. I 1913 købte han så Englandsgade 13, som findes endnu, og hvor han og hans søn også havde værksted.

Det var i begyndelsen hårdt at falde til - længslen efter Amerika trak i ham. Men gode venner og familie gjorde, at han blev og slog sig til ro i Esbjerg.

Hele Chrestens historie er tilgængelig som pdf på Esbjerg Byhistoriske Arkivs hjemmeside

Mød flere udvandrere, som siden slog sig ned i Esbjerg i udstillingen PIONÉR – vores historie.

Billedet øverst: For Chresten repræsenterede dollaren noget særligt ved Amerika. Guldollaren på billedet er fra Sydvestjyske Museers samling. Den blev dog først udsendt da Chresten var rejst til Esbjerg.

Tegning øverst: Lisbeth K. Nordberg

Lulu Anne Hansen