Heksemuseum i Ribe

Fra Ribe har vi bevaret det mest omfattende danske kildemateriale om hekseprocesser, og herfra kender vi også en af de dømte ved navn, nemlig Maren Spliid, som blev brændt på bålet i 1641, efter at hendes sag var prøvet ved tre instanser. Hun blev offer for de trolddomsforfølgelser, der greb befolkningen i Europa i 15- og 1600-tallet.

Vi vil skabe et museum, som ikke kun er rettet mod danske besøgende, men som i hele sin tilgang er rettet mod et europæisk publikum, fordi vi her har en fælles historie.

Uanset om det drejer sig om trolddomsprocesser eller inkvisitionen, handler det om, hvordan angst kunne lede til forfølgelse af det ”anderledes”, og af folk som måske kunne true den eksisterende orden.
Samtidig var der tale om samfund, hvor der var en stærk tro på overnaturlige kræfter og på en personificeret ondskab.

På museet vil vi vise tre niveauer i forfølgelserne. I stueetagen sættes den europæiske ramme. På 1. sal kommer vi tæt på hekseprocesserne i Danmark og i Ribe, og på 2. sal vil vi med udgangspunkt i Maren Spliid personliggøre en konkret hekseforfølgelse.

Udstilling til tankerne

Ud over at formidle den mørke side af europæisk og dansk historie skal museet få publikum til at tænker over, hvordan forfølgelser opstår, og hvilken rolle individ, fællesskab og myndigheder spiller.

Billedet øverst: Museet har med hjælp fra Danske Bank i Ribe erhvervet et af de væsentligste værker fra de europæiske hekseprocessers tid, Disquisitiones Magicae (Undersøgelser af magi) af jesuitermunken Martin del Rio.

Heksemuseet er en del af udviklingsprojektet Quedens Gaard i Ribe